Print 2000 Nyomda ofszet nyomtatás
Print 2000 Nyomda ofszet nyomtatás

Ofszetnyomtatás

Az ofszetnyomtatás a legelterjedtebb nyomtatási eljárás. Egyszerű, gyors és már a kisebb ipari mennyiségeknél is gazdaságos. Az ipari mennyiség fogalmát nehéz pontosan körül írni. Névjegynél ez 5000 darab körül lehet, ami persze lehet például 25-féléből 200 darab is. Könyvnél 300 példány feletti mennyiség, míg például palackcímkénél 3-5000 darab felett gazdaságos az ofszeteljárás. A nyomtatás alumíniumalapú fényérzékenyített, fototechnikai úton előhívott nyomólemezről történik. Az ofszetnyomóformán (nyomólemezen) a nyomtatandó és nem nyomtatandó részek közül az egyik zsírszerető, míg a másik vízszerető rétegű.

Print 2000 Nyomda ofszet nyomtatásó

A nyomtatásra előkészített lemezt a nyomdagép formahengerére rögzítik. A nyomdagép minden egyes fordulatakor a nedvesítőmű benedvesíti a nyomóforma nem nyomó, azaz vízszerető részeit, és befestékezi a nyomtató, azaz zsírszerető részeit. A festék felhordása után a nyomóforma érintkezésbe kerül a gumilepedővel, ahonnan a rajzolat már közvetlenül a papírra kerül. Az ofszetnyomtatás egy közvetett síknyomás. A síknyomtatáson itt csak azt kell érteni, hogy a nyomóformán a nyomó és a nem nyomó elemek egymáshoz képest lényegileg egy síkban vannak, de a termelésben geometriailag a rotációs elv alapján, vagyis hengeres felületről hengeres felületre történik a nyomtatás.

Print 2000 Nyomda ofszet nyomtatás

A hengerre feszített nyomólemezről a festékes rajzi elemek egy gumikendős, más szóval gumilepedős henger közvetítésével jutnak el a nyomathordozóra. Ez egy közvetett nyomtatási eljárás. A nyomatkép a nyomólemezről rugalmas felület közvetítésével (gumilepedő) kerül a papír felületére. Offset jelentése közvetett, ezért kapta az „ofszet” elnevezést. Cégünknél különböző, korszerű, magas technikai színvonalat képviselő nyomógépeken történik a gyártás. A méret, a nyomtatható színek száma, az inline felületnemesítési igények (matt, fényes, ofszet- és effektlakkok) szerint.