Print 2000 Nyomda Kecskemét videók

Print 2000 Kecskeméti Nyomda - Stancolás, így készítünk dobozt.

Tekintse meg a kis filmeket


Stancolás, ritzelés, formaritzelés, perforálás, bígelés

A nyomtatás, nagyon kevés kivételtől eltekintve, síkfelületre (két dimenzióban) történik. Ezt a nyomatot a leggyakrabban egyenes vonalak határolják és így lesz a kész nyomdatermék alakja négyzet vagy téglalap. Ugyanakkor a nyomtatott anyagaink egy jelentős részének ennél bonyolultabb alakja van. Láthattunk már kör alakú, háromszög alakú, vagy más, szabálytalan alakúra vágott nyomtatott papírokat, kartonokat.

Azt a technológiát, amikor nem egyenes vágással vágjuk készre a termékünket, stancolásnak, vagy formakivágásnak nevezzük. Ilyen művelethez egyedi kivágószerszámra van szükség, amikor a kés alakját a tervező előírása szerint alakítják. Tehát alakjukban vagy méretükben különböző termékeknek külön-külön szerszám szükséges. Maga a művelet leegyszerűsítve a pogácsaszaggatáshoz hasonlítható. A „szaggató" eszköz a stancaszerszám, amihez kell még egy stancológép, és persze hozzáértő személyzet.

A ritzelés, formaritzelés, perforálás műveletek annyiban térnek el a stancolástól, hogy itt az anyagot nem vágjuk át teljes egészében, hanem csak például a szakíthatóságot vagy hajtogathatóságot segítő anyaggyengítést végzünk.

Kérjen árajánlatot!